Včelaření je radost

Druhé stáčení medoviny

13. ledna 2014 v 18:49
V loňském roce bylo mnoho melicitózního medu, který nešel vytočit z rámků. Jelikož včelařím v systému Eurodadant a v medníku mám jenom panenské rámky bez zaplodování. Rozhodl jsem se, že zkusím vyrobit medovinu. Namočil jsem tyto rámky do pitné vody - kojenecké kvality. Druhý den jsme tyto rámky v medometu normálně vytočili. Roztok jsme na průmyslovém vařiči převářeli a po celou dobu jsme sbírali vysrážené bílkoviny ve formě bílé husté pěny.
Po zchladnutí roztoku na 35 stupňů Celsia jsme ho naředili na předepsanou cukernatost. Přidali jsme do něj živnou sůl a sušené násadové kvasinky Power od společnosti Schimansky.
Do třičtvrtě objemu naplněné nádoby jsme přiklopili víkem a zatížili kamenem. Toto jsme dělali začátkem srpna 2013, kdy byly venku tropické teploty, a proto kvasinky měli vhodnou teplotu ke svému rozmnožování. Za dva dny už bylo slyšet i cítit, jak pracují. Asi po 7 týdnech jsme provedli první stáčení, tzv. z výšky, aby se medovina provzdušnila. Do některých konví jsme přidali koření - vanilkový lusk, celou skořici, badyán, hřebíček, citron.
Druhé stáčení jsme prováděli tuto neděli tak, aby se do medoviny nedostával vzduch.









Na dně nádob zůstaly usazené kaly a koření, které jsme odstranili.





Konve jsme vyčistili a znovu naplnili až po okraj. Nezapomněli jsme vzít vzorek. Zatím se nám medovina zdá málo sladká. Nemáte se sladkostí medoviny někdo zkušenost. Zesládne-li medovina časem? Prosím poraďte.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pavel Pavel | E-mail | 30. ledna 2014 v 22:00 | Reagovat

Zdravím, medovina na snímku vypadá opravdu dobře a je už čirá. Na sladkost medoviny se musí myslet už při její vaření a to s vyšším podílem medu k vodě. Dosáhne-li medovina 15% lihovatosti, kvasinky se sami zničí a medovina už dále nebude kvasit. Nezkvašený med poslouží jako  její sladidlo. S pozdravem - včelař Pavel.

2 vcelarm vcelarm | 8. února 2014 v 20:32 | Reagovat

[1]:Děkuji za odpověď. Na jakou hustotu děláte roztok pro medovinu.

3 pepa pepa | E-mail | 18. dubna 2014 v 12:16 | Reagovat

Dobrý den
Zajímá mě způsob vyváření voští zaujal. Mohl by jste mi poskytnout pár inforamcí?
- páru do nerezové vany vedete vrchem?
- jak husté síto postačí na dně vany?
- z komentáře jsem usoudil, že někdo má místo vany plastový sud.
Děkuji a nashledanou

4 pothered pothered | Web | 7. září 2016 v 9:56 | Reagovat

rychlé půjčka mladá boleslav ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama