Včelaření je radost

Vyváření trubčiny

5. července 2011 v 22:40
Jedním z biologických bojů proti roztoči Varroa je odebírání zavíčkovaného trubčího plodu. Jak je všeobecně známo, roztoč Varroa upřednostňuje trubčí plod, kde se nechá zavíčkovat a samička se dál v buňce rozmnožuje. V tuto dobu je dobré odebrat zavíčkovaný trubčí plod a tím snížit populaci roztoče. Nastává problém, co s vyřezanou trubčinou. Jednou z variant je vytavit trubčinu ve sluneční tavidle, ale co když zrovna nesvítí sluníčko? Další varianta je taková, že se trubčina rozvaří ve velkém hrnci a přes síta se přecedí. Tento způsob dělám já a tak Vám přináším pár fotek z vyváření trubčiny.



Na průmyslovém plynovém vařiči rozvařím ve vodě trubčinu.




Přes dvě síta jí přecedím a oddělím trubce. Tato fotografie je z prvního vaření. Nyní jsem práci zdokonalil tím, že používám dvě síta. První je hrubší a pod ním je jemná síťovina, ve které se zachytí drobné nečistoty. Po tomto cezení je vosk již téměř čistý.





Trubčinu ještě proliji vařící vodou, aby v ní nezůstal vosk. Tato metoda má výhodu tu, že všechnu trubčinu rozvařím najednou a práce je hotova. Při použití slunečního tavidla bych při mém objemu trubčího plodu potřeboval k jeho vytavení celý týden slunečného počasí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 5:03 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

2 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 7. března 2012 v 2:15 | Reagovat

Responding to Louis Vuitton Outlet that his Iran policies are too weak,President Obama on Tuesday challenged his opponents to make a case to Louis Vuitton Outlet for a military strike.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama